Blog

Trunchiul de con...dă multe bătăi de cap elevilor. De la bun început trebuie spus că trunchiul de con este un con "decapitat". Practic tăiem vârful unui con și obținem trunchiul de con. Am să vă arăt în acest articol cum se obține trunchiul de con.

 Așadar un trunchi de con arată în felul următor:con 3D

Se observă că avem un plan (culoare gri), paralel cu cercul mare (baza conului) și care secționează conul la o anumită distană de vârf.Acest plan se numește "plan de secțiune". Partea din plan care se află în interiorul conului se numește "secțiune" și are formă de cerc. Un cerc cu raza mai mică decât raza bazei conului. Cele 2 cercuri se numesc "baza mare" (cercul cu raza mare) și "baza mică" (cercul cu raza mică) a trunchiului de con.

Corpul de sub plan se numește "trunchi de con", iar corpul de deasupra planului se numește "con mic". Cu alte cuvinte, dacă îndepărtăm conul mic obținut după secționarea conului mare cu planul gri, o să avem trunchiul de con. Ce mai este de observat la această imagine, segmentul AB, care este reprezentat și punctat dar și cu linie continuă. Partea punctată se află sub plan și nu se vede dar imediat ce unghiul de vedere ne permite să o observăm ieșind de sub plan, ea e reprezentată cu linie continuă. Asta înseamnă că acea parte se vede în întregime.

Iată în continuare câteva vederi ale conului și trunchiului de con.

1) Vedere de sus:

 Cele 2 baze (cercuri) sunt concentrice iar toate segmentele paralele din vederea 3D sunt aici suprapuse.

2) Vedere laterală:

Toate segmentele din secțiunea mică sunt paralele cu omoloagele lor din cercul bazei, iar înălțimea conului este perpendiculară pe cele 2 baze și implicit pe orice segment din aceste baze. În problemele noastre, trunchiul de con va arăta întotdeauna așa:

Partea de sus, punctată, reprezintă conul mic care a fost îndepărtat. Conul mic împreună cu trunchiul de con alcătuiesc "conul din care provine trunchiul de con". În articolul următor am să revin cu formulele trunchiului și cum se obțin ele.

Geometrie & Trigonometrie

Trunchiul de con (1)

Read More

Geometrie & Trigonometrie

Ortocentrul

Read More

Geometrie & Trigonometrie

Loc geometric

Read More

Geometrie & Trigonometrie

O identitate trigonometrică

Read More

Chester
Mulțumesc pentru că ați vizitat blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
Chester 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video, template-uri web și altele...
 
Chester

Chester

Salut! Sunt Chester, un pisoi genial căruia îi plac științele, muzica și arta. Am creat acest blog pentru a împărtăși cu tine ideile în stilul meu personal.

Ultimele articole

  • Out of the dark!

    Titlul acestui articol este preluat dupa cel al unei foarte cunoscute melodii a nu mai puțin celebrului cântareț austriac Falco. L-am ales inspirat de problemele de geometrie date la admiterea pentru liceu din acest an.

    Read more ...

Math Legion pe Facebook