Home
Euler
Math Legion
Salut! Am creat acest blog pentru a împărtăși cu voi ideile în stilul meu personal.

Deși nu s-ar spune, în enunțurile teoremelor, definițiilor dar mai ales ale problemelor, punctuația are un rol important.

Indiferent de unde este un text pe care-l citiți, dacă o faceți fără a respecta punctuația nu o să înțelegeți niciodată aproape nimic. La fel și la matematică. Să vedem despre ce e vorba de fapt. Să luăm un enunț al unei probleme de geometrie:

"Fie E punctul de intersecție a diagonalelor patrulaterului inscriptibil ABCD, K, M mijloacele laturilor (AB), respectiv (CD), iar L, N proiectțiile lui E pe BC, respectiv DA. Demonstratți că MK este perpendicular pe LN."

În primul rând să observăm că putem împărți textul în 2 părți: ipoteza ("Fie E punctul de intersectție a diagonalelor patrulaterului inscriptibil ABCD, K, M mijloacele laturilor (AB), respectiv (CD), iar L, N proiectțiile lui E pe BC, respectiv DA") și concluzia ("Demonstratți că MK este perpendicular pe LN"). În ipoteză avem cele mai multe semne de punctuație. Cum le citim? Exact ca la literatură, respectând semnificația lor dar și ceva în plus. Să vedem ce înseamnă acest plus.

 "Fie E punctul de intersectție a diagonalelor patrulaterului inscriptibil ABCD,"

După ABCD întâlnim prima virgulă. Ne oprim un pic mai mult pentru a desena ceea ce ni se dă. Practic ne oprim la virgulă și desenăm patrulaterul, ducem diagonalele și notăm cu E punctul lor de intersecție. De asemenea notăm toate aceste date și în ipoteza problemei.

Continuăm. " K, M mijloacele laturilor (AB), respectiv (CD),"

Aici nu e greu de descifrat: ne oprim din citit și marcăm pe desen cu câte un punct (M și N) mijloacele laturilor AB și CD. Notăm apoi aceste două lucruri în ipoteză. Dar nu oricum. În nici un caz nu scriem aceste 2 condiții sub forma " M,N mijl. lat AB,CD", formă pe care am întâlnit-o foarte des la elevi. O scriem matematic (geometric):

AK≡KB;

CM≡MD;

Care este motivul acestei a doua scrieri în loc de prima? În rezolvarea problemei nu veți scrie textual relațiile de congruență, asemănare, paralelism sau orice altceva. le veți scrie cu semne matematice. Scriindu-le sub prima formă în loc de cea de-a doua, riscați să uitați de aceste relații și nu le veți folosi.

"iar L, N proiectțiile lui E pe BC, respectiv DA."

Urmează ultima parte a ipotezei ce se termină cu (.) . Practic ne oprim, trasăm perpendicularele în desen și apoi le notăm și în ipoteză.

"Demonstratți că MK este perpendicular pe LN."

Ultima parte a enunțului este chiar concluzia. Identificați pe desen ceea ce trebuie demonstrat și notați apoi concluzia sub toate relațiile din ipoteză.

Respectând punctuația mai aveți un avantaj: când ați terminat textul problemei aveți deja scrise ipoteza. concluzia si e gata și desenul. Am uitat să spun ceva: înainte de a începe să "disecați problema", citiți-o prima oară cap coadă ca să observați punctuația.

Succes!

Cele mai noi articole

Category: Algebră
Metoda inducției matematice
Inducția matematică este o metodă de aflare a unui rezultat general pornind de la un ...
Category: Algebră
Permutări (clasa a X-a)
Ce sunt permutările? Deși nu am studiat etimologia cuvântului, e foarte probabil ca acesta să fie ...
Category: Utile
O iluzie de
Elevii de clasa a VIII-a se confruntă în ultimul an de scoală cu un orar supraîncărcat exact când ...
Category: Informatică
Algoritm numere consecutive
Se dau 3 numere naturale (sau întregi) de la tastatură. Se cere algoritmul care verifică dacă ...
Category: Algebră
Funcții pare, funcții impare
Să considerăm o funcție unde D este domeniul de definiție al funcției iar C codomeniul său. ...
Cauchy
Mulțumesc pentru că vizitați blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 

Ultimele articole

  • O iluzie de "management"

    Elevii de clasa a VIII-a se confruntă în ultimul an de scoală cu un orar supraîncărcat exact când ar trebui să se axeze mai mult pe materiile de examen.

    Read more ...

Meniu

Math Legion pe Facebook