Blog
Chester

Chester

Salut! Sunt Chester, un tip genial căruia îi plac științele și muzica. Am creat acest blog pentru a împărtăși cu tine ideile în stilul meu personal.

Mai sunt câteva zile pâna la examenul de admitere la liceu. Profit de ocazie pentru a veni cu câteva sugestii și sfaturi pentru proba la matematică.

În primul rând nu uitați să vă luați cu voi un penar care să conțină strictul necesar și anume: un creion bine ascuțit și ascuțitoarea aferentă, un stilou cu cerneală albastră sau/și un pix (sau două) cu pastă albastră. Orice altă culoare nu se admite. Apoi o gumă de șters, o riglă gradată sau/și un echer și un compas. Acestea toate e bine să le aveți la voi.

La scrierea numelui și sigilarea acestuia pe lucrare, urmați exact instrucțiunile date de profesorii supraveghetori. Dacă totuși nu înțelegeți sau nu sunteți siguri de ceva, intrebați-i pe aceștia. Nu pe colegul din spate sau din față. Fiți atenți la toate indicațiile și regulile prezentate de profesorii supraveghetori. Vă privesc pe fiecare dintre voi în egală măsură.

În al doilea rând, la desenele pe care le aveți de făcut, folosiți creionul. Astfel puteți șterge dacă ați greșit ceva. Punctele de la geometrie, adică punctele de pe o dreaptă, vârfurile poligoanelor sau ale corpurilor, punctele de intersecție etc, simbolizați-le prin acel x mic. Nu cerculețe, guguloaie sau alte semne ciudate sau neconsacrate. Riscați să fie considerate semne și să vi se anuleze lucrarea. Prin semn se înțelege orice notație sau simbol nepermise care poate fi considerat(ă) un mod de recunoaștere a unei lucrări la corectare, de către un profesor. Mai pe scurt și mai clar, o tentativă de fraudă.

Când primiți foaia de examen, nu vă grăbiți să începeți rezolvarea subiectelor. Acordați-vă un minut pentru a parcurge citind, toate subiectele. Începeți cu ceea ce vi se pare mai ușor. Ordinea de abordare și rezolvare a problemelor vă aparține în totalitate. De exemplu nu este nici o problemă dacă începeți cu rezolvarea unui subiect de geometrie. Așadar, citiți cu atenție toate subiectele, apoi stabiliți ordinea în care doriți să le rezolvați!

Examenul durează două ore din momentul în care vi se permite să începeți rezolvarea subiectelor. Pentru a avea o oarecare orientare în ceea ce privește timpul acordat rezolvărilor este bine să știți că:

-pentru primul subiect, care cuprinde noțiunile elementare din matematică, nu e bine să depășiți 15 minute. Dacă totuși se întâmplă asta, înseamnă câ nu prea ați dat pe la școală. În principiu, 7-10 minute sunt suficiente pentru rezolvarea lui în întregime și corect.

-pentru al doilea subiect, ar trebui să vă rezervați maxim 45 de minute. Cam 35-40 de minute ar trebui să fie timpul de rezolvare la acest subiect. În acest moment, cand ați terminat și subiectul 2, ați parcurs jumătate din timpul de examen.

-asta înseamnă că pentru subiectul 3 vă rămâne o oră. Cam jumătate de oră la fiecare problemă, ceea ce înseamnă 10 minute pentru fiecare subpunct. Voi decideți dacă e suficient. Eu zic că este.

Dacă aveți nevoie să corectați ceva, ori ștergeți cu guma dacă  este scris cu creionul, sau tăiați cu un X fragmentul care considerați că este greșit. Semnul X trebuie să fie suficient de mare căt să acopere paragraful pe care îl considerați greșit. Nu tăiați de 2 ori.

Aveți voie să rezolvați prin orice metodă cunoscută de voi, cu excepția cazului când în enunț se specifică o metodă anume pentru rezolvarea exercițiului. De exemplu, dacă in exercițiul cu funcții se cere să se traseze graficul funcției, puteți face acest lucru prin calculul valorilor funcției pentru două sau mai multe puncte alese de voi sau, prin metoda intersecției graficului funcției cu axele sistemului de coordonate XOY.

Dacă se dă un sistem de două ecuații cu două necunoscute și se cere rezolvarea acestuia prin metoda reducerii, atunci obligatoriu rezolvați prin această metodă iar substituția nu are ce căuta aici. Veți pierde toate punctele dacă nu respectați cerința, chiar dacă ați dat soluția corectă.

La geometrie, dacă o problemă are mai multe metode de rezolvare, nu contează metoda aleasă de voi atât timp cât ea e corectă și duce la soluția cerută. În barem există doar una din aceste metode dar profesorii care corectează, vor ști să adapteze punctajul la metoda aleasă de voi, chiar dacă aceasta nu e similară cu cea din barem. Deci nu vă faceți griji în această privință. Voi doar rezolvați-o corect, restul vine de la sine. La fel ca mai sus, dacă vi se cere să abordați o anumită metodă de calcul sau teoremă, atunci sunteți obligați să rezolvați prin acea metodă.

Chester
Mulțumesc pentru că ați vizitat blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
Chester 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 

Ultimele articole

  • Out of the dark!

    Titlul acestui articol este preluat dupa cel al unei foarte cunoscute melodii a nu mai puțin celebrului cântareț austriac Falco. L-am ales inspirat de problemele de geometrie date la admiterea pentru liceu din acest an.

    Read more ...

Meniu

Sfaturile lui Chester

Math Legion pe Facebook