Home
Euler
Math Legion
Salut! Am creat acest blog pentru a împărtăși cu voi ideile în stilul meu personal.

Așa cum am scris în prima parte a acestui articol, revin cu partea a doua, despre cele 3 subiecte de la examenul scris la matematică. Fiecare dintre voi a participat la simulare în această primăvară.

Deci știți cum arată foaia de examen și cam ce subiecte se dau. În plus, există o grămadă de cărți cu subiectele date și variantele acestora la examenele din ultimii 10 ani. Le puteți găsi și pe net dacă folosiți google search. Eu doresc doar să vă ajut cu câteva informații orientative la cele 3 subiecte.

La primul subiect, se pune accent pe ordinea operațiilor și pe atenție. E bine dacă stăpâniți la perfecție ordinea operațiilor. Apoi e important să știți să citiți un tabel. Il veți găsi la exercițiul 6 al primului subiect. De asemenea, la problema de geometrie, e vorba doar de o operație sau două. Dacă vă gândiți că e prea grea pentru subiectul I, înseamnă că nu ați ales drumul corect de rezolvare. Exemplu: "Să se calculeze distanța de la centrul de greutate al unui triunghi echilateral de latură 6, la unul din vârfurile triunghiului." Cine crede că trebuie să deseneze figura, să ducă medianele și să inceapă calcule complicate se înșeală. Centru de greutate al oricărui triunghi se află la 2/3 din lungimea medianei față de vârf. Iar pentru lungimea medianei triunghiului echilateral există formula în funcție de latura triunghiului, (L2√3)/2, unde L= latura triunghiului echilateral. De altfel, acest prim subiect, verifică lucrul cu operații elementare și teorie. În concluzie, mai insistați asupra citirii datelor din tabele, ordinea operațiilor, ecuații de gradul 1 și 2 cu o necunoscută și formule de geometrie și trigonometrie.

La subiectul al doilea, ar fi bine să repetați funcțiile, expresiile de tipul E(x) cu tot cu formule de calcul prescurtat și metodele de rezolvare a problemelor de aritmetică ( sau probleme care se rezolvă cu ajutorul ecuațiilor). Aveți grijă că exercițiile cu funcții sau cu expresii sunt cele care au 2 subpuncte. Unul din ele. E păcat să nu împușcați 2 iepuri dintr-un foc: un exercițiu și 10 puncte. La primul exercițiu, cel în care trebuie să desenați un corp, nu desenați mai mult decât vi se cere. Nu se ia în considerare. Dar atenție: corpul trebuie notat cu litere dacă se specifică în enunț acest lucru (ex:"Să se deseneze tetraedrul ABCD").

Ca o concluzie după primele 2 subiecte: cine rezolvă perfect cele 2 subiecte s-a făcut de un 7. Pentru cine nu știe la geometrie sau nu are pretenții de o notă mai mare, orice subpunct rezovat corect la subiectul 3 este un bonus.

Subiectul al treilea constă în 2 probleme de geometrie cu câte 3 subpuncte: o problemă de geometrie plană și una de geometrie în spațiu. Dacă nu ați învățat suficient la geometrie, puneți mâna și învâțați măcar formulele perimetrelor și ariilor figurilor geometrice și ariile și volumele corpurilor geometrice. Măcar atât, deoarece cel puțin o problemă din cele 2 va avea un subpunct unde va trebui să aflați una din aceste mărimi. Și cu această ocazie mai luați 5 puncte. După cum am mai spus, e bine să vă rezervați cam o oră pentru acest al treilea subiect. Citiți cu atenție enunțurile. Notați pe ciornă tot ce decurge la prima vedere din ipoteză (vezi articolul "Cum rezolvăm o problemă de geometrie înainte de a o începe?"). Respectați semnele de punctuație exact ca la literatură (vezi articolul "Punctuația în matematică"). Faceți desenul cu creionul pe foaia de examen, rezolvați problema mai întâi pe ciornă și apoi copiați-o pe foaia de examen. Aveți timp, vă garantez. Dar atenție la copiat. Multora dintre voi nu le reușește corect acest lucru. Nu aveți atenția și concentrarea exersate suficient, din păcate.

OBSERVAȚII !

1) La exercițiile cu mai multe subpuncte, e foarte probabil ca un rezultat aflat înainte să aibă legătură sau să fie folosit în următorul subpunct. Dacă presupunem că la subpunctul a) trebuie să demonstrați că muchia unei piramide regulate are lungimea 5, dar nu știți să rezolvați, puteți folosi acest rezultat la subpunctele b) și c). Deci mare atenție: subpunctele unei probleme pot avea legătură între ele.

2) În timpul care a mai rămas până la examen, încercați să rezolvați acasă cele 3 subiecte în o oră și jumătate în loc de două ore. La examen în schimb, nu vă grăbiți să fiți primii. Nu conteză acest lucru.

3) La subiectul I, rezolvați totul pe ciornă, nu pe foaia de examen. Apoi treceți rezultatele pe foaia de examen. Dacă ați greșit ceva, nu vă faceți iluzii că se va lua în considerare până unde ați rezolvat corect. Nu se va lua. Contează doar rezultatul final. Deci rezolvați pe ciornă de la început.

4) Încercați să scrieți cât mai lizibil posibil (citeț). Se poate întâmpla ca cel care corectează să nu înțeleagă ce ați scris și astfel să nu ia în considerare rezolvarea respectivă. Și e păcat mai ales dacă ați făcut corect.

5) Orice nevoie aveți în timpul examenului, întrebați profesorii supraveghetori. Nu pe colegi. Riscați să fiți dați afară din sala de clasă și implicit din examen. Nu cereți la toaletă. Nu vi se va da voie. Iar dacă insistați totuși, vi se va permite să ieșiți, dar nu vi se va mai permite să intrați din nou în sala de examen. Mai bine rezolvați această problemă acasă, înainte de plecare.

Cam atât, zic eu, pentru un examen. Dacă am uitat ceva și am să-mi amintesc, voi completa aici zilele următoare. 

Mult succes la examene și fie să intrați acolo unde vă doriți !

Cele mai noi articole

Category: Algebră
Metoda inducției matematice
Inducția matematică este o metodă de aflare a unui rezultat general pornind de la un ...
Category: Algebră
Permutări (clasa a X-a)
Ce sunt permutările? Deși nu am studiat etimologia cuvântului, e foarte probabil ca acesta să fie ...
Category: Utile
O iluzie de
Elevii de clasa a VIII-a se confruntă în ultimul an de scoală cu un orar supraîncărcat exact când ...
Category: Informatică
Algoritm numere consecutive
Se dau 3 numere naturale (sau întregi) de la tastatură. Se cere algoritmul care verifică dacă ...
Category: Algebră
Funcții pare, funcții impare
Să considerăm o funcție unde D este domeniul de definiție al funcției iar C codomeniul său. ...
Cauchy
Mulțumesc pentru că vizitați blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 

Ultimele articole

  • O iluzie de "management"

    Elevii de clasa a VIII-a se confruntă în ultimul an de scoală cu un orar supraîncărcat exact când ar trebui să se axeze mai mult pe materiile de examen.

    Read more ...

Meniu

Math Legion pe Facebook