Wednesday, 06 February 2019 16:58

ORDINEA OPERAȚIILOR

Written by
Rate this item
(0 votes)

De obicei exercițiile care privesc ordinea operațiilor pun probleme în special din cauza lungimii unora dintre ele. Există o metodă prin care puteți rezolva acest gen de exerciții efectuând operații mai simple mărind șansele de reușită odată cu reducerea riscului de a greși. Și poate și reducerea timpului de lucru.

Să luăm următorul exemplu: 

Această formă a expresiei sperie de obicei. Să o facem puțin mai prietenoasă și iată cum :observăm că expresia  E este formată din 2 fracții,una mai lungă și una foarte scurtă. Le tratăm separat și ne concentrăm doar pe fiecare în parte. Prima fracție are o paranteză dreaptă (pătrată) destul de lungă, unde găsim 2 împărțiri separate de o scădere; a doua fracție e una simplă și vom nota în felul următor: 

La numitor avem o împărțire și vom nota:

Am terminat cu fracția lungă din expresia E și a mai rămas fracția cea scurtă pe care o vom nota E5 Expresia dată se poate scrie:

Arată un pic mai bine, nu? În continuare vom calcula pe rând cele cinci expresii:

        

Acum nu ne mai rămâne decât să introducem valorile aflate în expresia E și să facem ultimele calcule:

S-ar putea să vi se pară că această metodă este mai greoaie decăt cea consacrată (de a calcula totul deodată, în aceeași expresie) dar vă asigur că nu este. În plus, când calculați expresii mai mici, faceți operații cu numere mai mici. Totul este să reușiți să împărțiți expresia cea mare în mai multe expresii mici. Ca o indicație în aceste sens, v-aș recomanda să vă orientați în funcție de paranteze și de operațiile dintre ele. În final, voi decideți ce metodă abordați.

Last modified on Wednesday, 06 February 2019 17:01
CHESTER the Tester

CHESTER este administratorul și realizatorul acestui site.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top