Wednesday, 06 February 2019 20:46

RECOMANDĂRI CULEGERI

Written by
Rate this item
(0 votes)

Având în vedere multitudinea de culegeri de matematică apărute după anii '90 dar mai ales în ultimii 10-15 ani și luând în discuție nivelul acestora, aș dori să vin cu câteva recomandări. Fac acest lucru pentru cei care vor cu adevărat să învețe la matematică, cei care vor urma profilul mate-info sau, lucru mai rar, să susțină examenul de admitere la Facultatea de Matematică.

Înainte de a începe, vreau să vă reamintesc că baza tuturor proceselor de studiu este MANUALUL indiferent de ceea ce spun unii profesori la școală. Niciodată o culegere nu poate substitui un manual cu toate breviarele ei. Să-i dăm drumu'...

 

 CLASELE V-VIII

1) Grigore Gheba - Exerciții și probleme de matematică, clasele V-VIII (se găsește la anticariat)

 

Una din culegerile de matematică din TOP 3. Elevii o urau dar mai toți au recunoscut după aceea cât de mult i-a ajutat să rezolve din această culegere.

2) Petrică Ion - Probleme de matematică pentru gimnaziu (anticariat în jur de 10 lei)

 

TOP 3 și ea. Nivelul acestei culegeri este, din păcate pentru elevii de azi, peste ceea ce se predă la școală. 

3) Probleme de geometrie pentru clasele VI-VIII - A.Hollinger, Editura Didactică și Pedagogică (anticariat - 10 lei)

 

4) Teme de matematică - Colectiv de autori, Editura Nomina - fiecare an de studiu are 2 volume (în total 8 volume pt. toți cei 4 ani de gimnaziu), câte unul pentru fiecare semestru (librării, tarabe - 17 lei / volum);

 

Această culegere conține exerciții și probleme specifice fiecărei clase și respectiv fiecărui semestru dar mai are și modele de teză precum și exerciții și probleme pregătitoare pentru concursurile de olimpiadă. E singura din noul val care mi-a atras atenția.

CLASELE IX-XII

ALGEBRĂ - Niță - Năstsescu - Joița - Brandiburu: Exerciții și probleme de algebră (clasele IX - XII)

   

Această culegere (pe scurt Niță - Năstăsescu) este cea mai completă carte de algebră pentru toată perioada de  liceu. Ceva gen " 4 ani într-o singură carte". Cuprinde ABSOLUT TOATE capitolele de algebră care se studiază în liceu. Este mai mult decât suficientă pentru examenul de bacalaureat și suficientă pentru admiterea la facultate. Plătești o dată și o ai 4 ani. In fotografii, prima este ediția veche iar cea de-a doua este reeditată. Prețul celei vechi e între 10 și 15  lei la anticariat iar a doua costă între 27 și 30 de lei la librărie.

ANALIZĂ MATEMATICĂ - Cătălin Petru Nicolescu: Analiză Matematică (Aplicații) vol. 1

 

Ca și cea de algebră, această culegere este ceea ce trebuie pentru însușirea tuturor cunoștiințelor de analiză matematică în vederea bacalaureatului  și admiterii la facultate. A nu se confunda cu volumul de "Sinteze de analiză matematică" de același autor. Se mai găsește doar la anticariat. Prețul, între 10 și 15 de lei maxim.

GEOMETRIE ANALITICĂ - Manual de geometrie analitică pentru clasa a XI-a (ediție veche) - Ministerul Educației și Învățământului

 

Este un manual așa-zis "comunist". În ziua de azi, în liceu nu se mai face geometrie în afară de capitolul de vectori din clasa a IX-a și un capitol de geometrie analitică în clasa a X-a. Acest manual are tot ce trebuie pentru învățarea acestei geometrii. Nu e nici o problemă că manualul e pentru clasa a 11-a iar capitolele de analitică se învață mai devreme. Se mai găsește doar la anticariat la prețul de 5 lei.

TRIGONOMETRIE

1) Fănică Turtoiu: Probleme de trigonometrie (anticariat, în jur de 10 lei)

"Biblia" din trigonometrie. Nu mai e alta ca ea.

2) Fănică Turtoiu: Ecuații și inecuații trigonometrice (anticariat, 5lei) 

E cea mai buna carte despre ecuații trigonometrice.Cuprinde exerciții rezolvate și explicate pentru orice tip de ecuație.

 

PROGRAMARE

1) Liviu Negrescu : Limbajele C și C++ pentru începători (vol 1 și 2) - Editura Microinformatica

 

Excelentă pentru însușirea limbajelor C și C++. Se mai găsește foarte greu și la un preț destul de ridicat. În jur de 90-100 de lei ambele volume.

2) Herbert Schildt: C++ Manual complet (tradus în limba română) - Editura Teora

 

Cam asta a fost...Aș mai putea să spun despre Gazeta Matematică dar nu vreau să dau lovituri decisive. Evident că mai sunt și alte culegeri, în special dintre cele vechi care meritau menționate dar am făcut această selecție care să cuprindă cărți cât mai bune dar și mai "acoperitoare " din punct de vedere al informației transmise. Pentru cine vrea să vadă cum se făcea matematică în trecut dar și ce cuprindeau manualele "comuniste" față de cele din ziua de azi, mai jos aveți un link de unde puteți descărca ceea ce vă interesează. Deoarece manualele școlare în acea perioadă erau gratuite, consider că descărcarea lor este legală, fișierele fiind publice în acest moment: http://manualul.info/

Last modified on Thursday, 19 December 2019 10:21
Chester

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: O INEGALITATE »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Maxime

" Matematica este arta de a da același nume pentru lucruri diferite."

Henri Poincare

" Tăcerea e de preferat cuvintelor fără sens."

Pitagora

" Întotdeauna admiri ceea ce nu poți înțelege."

Blaise Pascal

" Geniul este răbdare."

Isaac Newton

" Legile naturii nu sunt altceva decât gândurile matematice ale lui Dumnezeu."

Euclid

" Gândesc; deci exist."

Rene Descartes

" Distanța cea mai scurtă dintre două puncte este o dreaptă."

Arhimede

Staff

  • Subscribe to this user's RSS feed This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sus