Sunday, 24 February 2019 11:31

GRAFICUL FUNCȚIEI DE GRADUL I

Written by
Rate this item
(0 votes)

Cine a studiat capitolul despre funcția de gradul I va ști să răspundă la următoarea întrebare: care este numărul minim de puncte în care graficul unei funcții de gradul I, f:R→R întâlnește sistemul cartezian de axe xOy? Graficul acestei funcții este întotdeauna o dreaptă. Cunoscând graficul unei funcții putem studia monotonia și semnul funcției. Pentru a realiza graficul funcției nu sunt necesare multe valori ale lui x - așa cum mulți cred - ci numai două: valorile funcției la intersecția cu axele Ox și Oy. Despre acest lucru ne vom ocupa în continuare. Definițiile funcției și graficului acesteia le găsiți în manual (nu e greu de deschis cartea).

Fie ƒ:R→R o funcție cu expresia: ƒ(x)= a·x+b, a≠0. După cum am mai spus, graficul unei funcții de gradul 1 este o dreaptă, deci pentru a-l construi avem nevoie de doar 2 puncte. Să vedem care sunt aceste puncte pe care le puteți utiliza oricând, pentru orice funcție de gradul 1.

Când dreapta care reprezintă graficul funcției întâlnește axa Ox, înseamnă că acel punct de intersecție se află pe Ox și deci coordonata pe Oy a acelui punct este 0. Avem M(x,0). Acest lucru se traduce prin faptul ca ƒ(x)=0. Cine este această coordonata x a punctului M? Nu avem decât să rezolvăm ecuația ƒ(x)=0 adică ax+b=0 de unde rezultă că x= -b/a. Așadar punctul de intersecție al graficului funcției cu axa Ox este M(-b/a, 0).

Când dreapta care reprezintă graficul funcției întâlnește axa Oy, punctul de intersecție se află pe Oy iar coordonata pe Ox a punctului este 0. Avem N(0,y), unde y este valoarea funcției pentru x=0, adică mai pe scurt, ƒ(0). Cum aflăm pe N? Calculăm ƒ(0) și obținem că y=b. Deci intersecția graficului cu axa Oy va fi în punctul N(0,b).

Să luăm un exemplu:

ƒ:R→R, ƒ(x)= 2x+3

Pentru a realiza graficul nu ne trebuie decât să aflăm intersectia acestuia cu sistemul de axe și obținem 2 puncte pe care le unim ca să putem avea dreapta care reprezintă graficul.

1) Intersecția cu axa Ox: rezolvăm ecuația ƒ(x)=0

2x+3=0

2x=-3

x= -3/2

Avem deci primul punct și anume A(-3/2, 0).

2) Intersecția cu Oy: calculăm ƒ(0)

ƒ(0)=2·0+3=0+3=3

Avem și al doilea punct, B(0,3).

Acum putem trasa graficul fără a mai calcula încă 2 sau 3 valori pentru x și chiar fără a mai face tabelul de valori.

 

Un caz particular al funcției este acela când a=0. Atunci funcția va fi ƒ(x)=0·x+b=b. Deci ƒ(x)=b , oricare ar fi x real. Această funcție se numește "funcția constantă" iar graficul ei este o dreaptă paralelă cu axa Ox, la distanța b față de Ox.

P.S. Dacă profesorul sau exercițiul nu vă cer să realizați tabelul de valori al funcței sau să calculați valorile funcției în mai multe puncte sau anumite puncte, atunci nu e obligatoriu să faceți aceste lucruri. E suficient să calculați intersecțiile graficului (după cum am arătat în exemplul de mai sus) cu axele pentru a realiza graficul. Acest lucru vă este de folos atunci când timpul de care dispuneți este limitat. Repet, nu este incorect și nu sunteți obligați să faceți numai într-un singur fel.

Last modified on Monday, 25 November 2019 22:00
Chester

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: « ECUAȚIA ax+by+c=0 ORTOCENTRUL »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Maxime

" Matematica este arta de a da același nume pentru lucruri diferite."

Henri Poincare

" Tăcerea e de preferat cuvintelor fără sens."

Pitagora

" Întotdeauna admiri ceea ce nu poți înțelege."

Blaise Pascal

" Geniul este răbdare."

Isaac Newton

" Legile naturii nu sunt altceva decât gândurile matematice ale lui Dumnezeu."

Euclid

" Gândesc; deci exist."

Rene Descartes

" Distanța cea mai scurtă dintre două puncte este o dreaptă."

Arhimede

Staff

  • Subscribe to this user's RSS feed This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sus