Friday, 22 March 2019 19:00

SIMULARE CLASA A 7-A 2019

Written by
Rate this item
(0 votes)

Să comentăm puțin subiectele de la simularea la matematică pentru clasa a 7-a  din 2019. Părerea elevilor a fost în general aceea că subiectele au fost grele. Să vedem despre ce a fost vorba.

Subiectul I: primele 4 exerciții au fost de nivelul clasei a 5-a și a 6-a. Ce trebuiau să cunoască elevii aici? Ordinea operațiilor, metoda reducerii la unitate la problemele de aritmetică, operații cu mulțimi și formula perimetrului unui pătrat. De asemenea, la problema 4 trebuiau să știe să rezolve o ecuație simplă de gradul I. Ultimele 2 exerciții presupuneau cunoștințe din clasa a 7-a: la problema 5 suma unghiurilor unui patrulater convex este de 360°, iar la ultima doar citirea unui grafic și efectuarea unei simple scăderi.

Subiectul II: Acesta a fost, păstrând proporțiile, la fel de ușor ca primul subiect. Au apărut în plus puterile (clasa a 5-a), procentele și radicalii. La problema cu diferența dintre media aritmetică și cea geometrică, mai mulți elevi au uitat să extragă radical din media geometrică. O neatenție care la examen costă destul de scump. Cam 2-3 puncte deoarece nu se extrage radicalul, deci nu se află corect media geometrică, apoi rezultatul final nu va fi corect. Aș zice că se vor pierde chiar 3 puncte. Baremul ne dă insă exact numărul de puncte.Simplul fapt că rezultatul obținut nu corespundea cu cel indicat în exercițiu trebuia să-i pună pe copii pe gânduri. La problema cu procente trebuia citit foarte atent enunțul.

Subiectul III: în general aici e dezastrul cel mai mare. Geometria e cel mai mare dușman din matematică cel puțin până la admiterea în liceu. Acolo apare dușmanul de moarte  și anume analiza matematică. Dar să revenim la geometria de clasa a 7-a. La prima problemă primele 2 subpuncte au fost destul de simple. O formulă de arie rezolva punctul a) iar niște unghiuri congruente puneau la pământ punctul b). Intr-adevăr, punctul c) a fost ceva mai "dificil". Trebuia folosit rezultatul de la punctul anterior și din egalitatea de rapoarte, aplicând propietatea fundamentală a rapoartelor egale, reieșea relația cerută.

A doua problemă a început ușor cu punctul a) și s-a încheiat abrupt cu punctul c). În general, când avem un trapez isoscel, e bine să ducem ambele înălțimi ale trapezului ca să putem observa dreptunghiul din mijloc și cele 2 triunghiuri dreptunghice congruente din laterale.Cam tot așa trebuia procedat la punctul b) unde înălțimea CE și faptul că triunghiul CEB era dreptunghic isoscel cu unghiurile ascuțite de 45°, rezolva situația. Punctul c) a fost cireașa de pe tort. Să lămurim două lucruri. Primul ar fi ca dacă se dă un punct care aparține unui segment, trebuie țtiut că el se poate afla în interiorul segmentului SAU ÎN AFARA LUI. Aici trebuia să construim punctul F pe segmentul DE. Dar el nu se putea lua între D și E deoarece triunghiul care se forma (ΔBEF), nu era isoscel ci obtuzunghic. Așadar trebuia să-l luăm în exteriorul segmentului DE astfel încât E să se afle între F și D. Aici cred că a fost o dificultate pentru elevi. De obicei ei sunt obișnuiți să ia un punct dat pe un segment în interiorul segmentului. Iată că se poate și altfel. Faptul că la școală nu se pune accent pe această situație și nu se acordă atenție pe exprimarea unei apartenențe a unui punct la un segment, nu înseamnă că nu se poate da la examen o asemenea situație. Se poate da orice este cuprins în programă. Ca să nu fie vorbe. Am să revin cu problema apartenenței unui punct dar și cu cea a condițiilor de existență ale unei expresii algebrice, într-un articol viitor.

În concluzie, după părerea mea, singura chestiune mai dificilă a fost punctul c) de la a doua problemă de geometrie. Deja rezultatele au început să apară și nu sunt deloc încurajatoare.

Last modified on Tuesday, 07 January 2020 22:03
Chester

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Maxime

" Matematica este arta de a da același nume pentru lucruri diferite."

Henri Poincare

" Tăcerea e de preferat cuvintelor fără sens."

Pitagora

" Întotdeauna admiri ceea ce nu poți înțelege."

Blaise Pascal

" Geniul este răbdare."

Isaac Newton

" Legile naturii nu sunt altceva decât gândurile matematice ale lui Dumnezeu."

Euclid

" Gândesc; deci exist."

Rene Descartes

" Distanța cea mai scurtă dintre două puncte este o dreaptă."

Arhimede

Staff

  • Subscribe to this user's RSS feed This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sus