Tenis

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Melbourne, 30 ianuarie 2022. Australia. Australian Open mai exact. Finala Australian Open și mai exact. 

Doi jucători se înfruntă în finala unuia din cele mai mari 5 turneee de tenis din lume. E vorba despre spaniolul Nadal și rusul Medvedev. M-am uitat la acest meci de la început și nu m-am plictisit deloc deși au fost peste 5 ore de joc. Nu aveam cum. Un tenis de înaltă calitate din partea a doi jucători de mare valoare. Dar tot ce a însemnat calitate la această finală s-a oprit aici: la jocul lor. În schimb în tribune...Deși teoretic eram în cealaltă jumătate a globului, jumătate în care mulți dintre noi au vrut sa emigreze acum mai bine de 20 de ani, spectatorii acestei finale păreau aduși din grotă. Niciodată în viața asta nu am văzut un comportament mai golănesc decât cel de ieri. Un jucător huiduit la fiecare servă, aplaudat la fiecare greșeală făcută.

M-am întrebat pentru ce acest comportament. Rusul nu făcuse nimic. Nu jignise pe nimeni, nu se comportase nesportiv la adresa vreunui jucător sau a organizatorilor australieni. La tenis e altfel decât la fotbal. De obicei spectatorii aplaudă ambii jucători indiferent de simpatiile lor. Jocul este apreciat în mod egal iar la sfârșit te ridici și aplauzi câștigătorul chiar dacă nu îți convine rezultatul. Și nici măcar nu ești supărat mai mult de o juma' de ceas. Urmărindu-i pe spectatorii acestei finale, mi-am adus aminte de primele turnee de tenis de la noi dupa 1990. Deși mulți nu pricepeau nimic din tenis, își cumpărau bilet la turneu pentru a fi văzuți acolo, în tribună. Dădea bine și credeau că astfel vor fi asimilați cu adevărații spectatori ai tenisului, cu cunoscătorii fenomenului. Telefoanele sunau în timpul unui punct jucat, se molfăia un sandwich și se râgâia după o înghițitură zdravănă de suc acidulat. Gherțoi în toată puterea cuvântului.

Urmărind finala, mi-am adus aminte de acele vremuri de la noi și am realizat că golăneala nu are frontiere. Ni s-a părut că avem de-a face cu oameni civilizați, cu maniere, cu educație. Nu. Am văzut ieri niște golani de mahala, scuipători de semințe în fața blocului care au confundat un joc de tenis cu cel de fotbal. Ca să nu existe confuzie, la tenis e așa: se aplaudă la câștigarea directă a unui punct de către un jucător dar se păstrează o liniște apăsătoare atunci cînd un punct este câștigat pe greșeala adversarului. Se păstrează tăcerea și la serviciul oricăruia dintre jucători. Nu se aplaudă sau nu se strigă până când punctul nu s-a încheiat. Așa era pe vremuri. Așa era la Wimbledon. Așa era în general. Acum nu. Odată cu revenirea neanderthal-ilor s-a dus și tenisul de râpă.

Ar mai fi foarte multe de spus despre ce s-a întâmplat ieri dar timpul e prea scurt. Ceea ce am văzut la această finală, îmi reamintește faptul că australienii nu sunt decât niște "rebuturi" britanice alungate din regat pentru că închisorile englezești erau deja pline. Cum ar spune un clasic scriitor român: "Niște țărani". 

Sursă foto: tennis.com

Share

Comments powered by CComment

Cauchy
Mulțumesc pentru că vizitați blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 
Euler
MATH LEGION
Salut! Am creat acest site pentru a împărtăși cu voi ideile în stilul meu personal.

Ultimele articole

Abonează-te

Guests Online

We have 20 guests and no members online

Login