Utile

Statistic vorbind, dacă întrebi niște copii ce materie urăsc cel mai mult la școală, cei mai mulți au, în mod sigur, un singur răspuns: matematica.

De ce se întâmplă asta?

Din mai multe motive cât se poate de reale și de serioase. Unul dintre ele ar fi modul de predare din școli, fie ele de stat sau particulare. De cele mai multe ori copilul spune că nu înțelege ceea ce i se predă la școală și de aceea este necesar să fie ajutat acasă de părinți. Asta în cazul în care are noroc și unul dintre ei chiar se pricepe la matematică sau măcar nu a uitat ce a învățat până la clasa a VIII-a.

Dar mulți dintre copii nu au acest noroc și în ultimă instanță apelează la meditații. Sunt chiar copii care le cer părinților să facă suplimentar cu un profesor. Dar ce faci cu copiii care nu au nici una din aceste variante? Aici, profesorul de la școală ar trebui să conștientizeze aceste diferențe sociale încă de la început, măcar datorită experienței în învățământ pe care, teoretic, trebuie să o aibe. Îmi pare rău să spun dar o mare parte din profesori au devenit dezinteresați, ignoranți în ceea ce se cheamă procesul de educație. Cu riscul de a fi făcut cu ou și cu oțet, rămân la această părere. Dacă înainte se punea problema salariului de mizerie, acum, de bine de rău, nu mai e cazul. Mulți dintre cei ce predau la clasă fac și în particular-ceea ce nu e un lucru de blamat- deci își mai rotunjesc veniturile. Iată așadar un prim motiv de stres: faptul că elevii vin acasă cu lecția predată neînțeleasă. Și este în natura umană ca omului să-i fie frică de necunoscut sau de lucrurile pe care nu le înțelege.

Un al doilea motiv extrem de important ar fi faptul că expresia "Noi nu folosim manualul" a devenit un mod de viață în școli. De ce? Există cel puțin 2 lucruri identificate de mine: primul, și cel care stă cel mai puțin în picioare, este acela că -citez din fiecare profesor anonim care spune asta- "manualul nu mai corespunde programei". Bun, să presupunem că așa este. Atunci de unde le predă profesorul elevilor? Stiu, din experiență...Atunci aceeași experiență ar trebui să îl facă pe "dom' profesor" să rânduiască materia astfel încât să corespundă cu programa și manualul. E adevărat, asta cere timp, dar cine face programa? A cui este vina că manualele nu sunt reeditate și aduse la zi cu materia? În orice caz, nu a elevilor. De ce profesorii de matematică nu fac nimic în acest sens?  Și aici ajung la cel cel de-al doilea lucru: culegerile. Unde s-a mai pomenit în lumea asta ca o culegere de probleme și exerciții să fie folosită pe post de manual? Pentru că aici s-a ajuns. Se inserează în culegeri, la începutul fiecărui capitol, un breviar de teorie. Ce înseamnă asta? Un scurt rezumat al formulelor și enunțurilor teoremelor studiate în respectivul capitol. Teoria la matematică se învață cu creionul și caietul în față, scriind, încercând, înțelegând și intr-un final rezolvând. Teoria se învață din manuale nu din fișe și portofolii ( o altă gaselniță pentru teoria rămasă nepredată). Uitați-vă la numele autorilor culegerilor. De cele mai multe ori sunt aceiași. Altă dată sunt un cârd de autori, profesori pe la fel și fel de școli neștiute, nevăzute. Vă las pe voi să trageți concluziile. Și aceasta ar fi concluzia celui de-al doilea motiv de stres: copiii nu sunt învățați să învețe și nu știu cum să învețe. Nu sunt conștienți că manualul este baza. De ce? Pentru că așa li se spune: "Noi nu folosim manualul" !!! O întrebare totuși: domnii profesori de matematică care predau azi, cum au invățat la matematică atunci când erau elevi?

Un alt motiv de stres pentru copii este volumul foarte mare de teme pentru acasă. Mai ales la matematică și română dar nu fac notă discordantă nici celelalte materii. Pentru ce un copil din clasele V-VI primește un așa volum de teme de pe o zi pe alta? Vine copilul acasă, mănâncă ceva și apoi hop la lecții. Nimic anormal până aici. Dar când deschide caietul și începe să numere câte probleme sau exerciții are, îl cuprinde amețeala. Nu numai pe el ci și pe părinți. Care părinți nu știu cum să-l ajute să termine tema deoarece mai are de făcut și la română, engleză, biologie și istorie. Ne-am dat dracu' dacă mai are și un proiect la tehnologie. Concluzia mea este că procesul de învățare a fost transferat pe spinarea părinților. Și uite așa, zilele de școlar trec, copilul crește, trecând clasa următoare stresat de ceea ce va urma.

P.S. Să nu  se înțeleagă de aici că sunt de acord cu învățământul de acasă (home-schooling). Nici pe departe. Am scris acest articol nu pentru a acuza profesorii ci pentru a găsi răspunsuri la unele întrebări care mi-au fost adresate de-a lungul timpului. Fiecare profesor să se judece singur și să vadă în ce categorie se încadrează: in cea a profesorilor care își fac meseria cu plăcere și cu seriozitate sau în cea în care unii vin la școală pentru normă și salariu. E foarte greu să te privești în oglindă dar la final merită. Cu vârf și îndesat!

Cauchy
Mulțumesc pentru că vizitați blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 
Euler
MATH LEGION
Salut! Am creat acest site pentru a împărtăși cu voi ideile în stilul meu personal.

Ultimele articole

Math Legion pe Facebook

Login

S5 Tab Show