Biografii

Biografii

Leonard Euler

algebră

n.5 aprilie 1707, Basel -d.18 septembrie 1783, Sankt Petersburg. Matematician elvetian remarcabil cu contribuții importante în algebră, analiză matematică, teoria numerelor, matematici aplicate, mecanică, astronomie și logică.

Carl Friedrich Gauss

algebră

n.30 aprilie 1777, Braunschweig-d.23 februarie 1855, Göttingen(Regatul Hanovra). Unul dintre cei mai mari oameni de știință germani, cu realizări în matematică, fizică, astronomie și geodezie.

Augustin Louis Cauchy

analiză

n. 21 august 1789, Paris -d. 23 mai 1857, Sceaux, Hauts-de-Seine. A fost unul dintre cei mai importanți matematicieni francezi, unul dintre pionierii analizei matematice și a adus o serie de contribuții și în domeniul fizicii.

Joseph-Louis Lagrange

analiză

n. 25 ianuarie 1736, Torino - d. 10 aprilie 1813, Paris. Matematician și astronom francez de origine italiană, care a adus numeroase contribuții în matematică și mecanică, fiind considerat cel mai mare matematician al secolului al XVIII-lea.

Gottfried Wilhelm von Leibniz

analiză

n. 1 iulie 1646,Lipsia, Principatul Saxoniei – d. 14 noiembrie 1716, Hanovra, Sfântul Imperiu Roman. A fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea

Isaac Newton

analiză

n. 4 ianuarie 1643, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia. A fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. A revoluționat știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii.

Pitagora

geometrie, filozofie

n. secolul al VI-lea î.Hr.,Samos, Egeea de Nord, Grecia – d. anii 490 î.Hr. Metaponto⁠, Basilicata, Italia.a fost un filosof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități, teoria numerelor și a armoniei. Scrierile sale nu s-au păstrat.

René Descartes

geometrie

n. 31 martie 1596, La Haye-Descartes, Centre-Val de Loire, Franța – d. 11 februarie 1650, Stockholm, Suedia, cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filosof și matematician francez.

Bernhard Riemann

analiză

n.17 septembrie 1826 – d. 20 iulie, 1866 a fost un matematician german cu importante contribuții în analiza matematică și geometria diferențială, unele dintre ele deschizând drumul ulterior spre teoria relativității generalizate.

Euclid

geometrie

n. 325 î.Hr. – d. 270 î.Hr., Alexandria, Egipt, numit și Euclid din Alexandria, a fost un matematician grec care a trăit și a predat în Alexandria în Egipt, în timpul domniei lui Ptolemeu I (323 – 283 î.Hr.).

Thales din Milet

geometrie, filozofie, astronomie

n. 625 î.Hr.Milet, Ionia, Turcia – d. anii 540 î.Hr.Milet, Ionia, Turcia). a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei. Este considerat părintele științelor.

Cauchy
Mulțumesc pentru că vizitați blogul meu! Reveniți pentru și mai multe noutăți interesante!
 
 

DESPRE SITE
Blog - MateCuprinde articole despre anumite capitole sau subiecte din matematică tratate punctual.
CategoriiToate materialele le găsiți sortate în funcție de categoria în care doriți să le căutați.
MediaMuzica, video și altele...
 
Euler
MATH LEGION
Salut! Am creat acest site pentru a împărtăși cu voi ideile în stilul meu personal.

Ultimele articole

Abonează-te

Guests Online

We have 92 guests and no members online

Login